Luottamus on kaiken perusta

Ennen lähestyvää kesää olen miettinyt, mikä asia on ollut pinnalla koko kevään? Tähän vastaus on yksiselitteisesti luottamus, joka on kaiken perusta.

Luottamushan on tunne, joka syntyy yhteisen tekemisen kautta. Luottamusta ei voi käskeä ja sitä joko on tai ei ole.

Luottamuksen syntyminen voi tapahtua hyvinkin nopeasti muttei aina.  Sitä voidaan kuitenkin rakentaa yhdessä ja luottamus on pohjana huipputiimeille.

Jos työyhteisössä ei ole luottamusta, jotain jää uupumaan. Luottamuksellinen ilmapiiri takaa, että vaikeistakin asioista pystytään keskustelemaan.  Tämä ohjaa väistämättä siihen,  että ongelmia pystytään ratkomaan

yhdessä ja ne eivät tunnu ylivoimaisilta. Ongelmien ratkominen tuo taas yksilölle ja koko työyhteisölle hallinnan tunteen. Asiat eivät kaadu päälle, vaikka olisikin hektistä ja muutoksia olisi paljon.

Hyvässä palautekeskustelukulttuurissakin luottamus on kaiken perusta. Tuolloin pystytään aidosti antamaan kollegalle palautetta, joka kuitenkaan ei ole helppoa.  Jos luottamusta ei synny, on vain pelkkää sosiaalista hyminää, joka ei vie organisaatiota tai sen jäseniä eteenpäin. Kehittyminen pysähtyy.

Miten sinä itse luot ja rakennat työyhteisössäsi luottamuksellista ilmapiiriä?